Hoe vervang je een wastafelkraan?

Hoe vervang je een wastafelkraan?

Door Roy / 01-02-2023

Het vervangen van je wastafelkraan in je badkamer is een eenvoudig en goedkoop DIY-project. De meeste huiseigenaren kunnen de taak zonder speciale vaardigheden uitvoeren. Wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Volg dan onderstaand stappenplan en je vervangt binnen de kortste keren je eigen wastafelkraan!

Het vervangen van een wastafelkraan is een veel voorkomende klus die je makkelijk zelf kunt doen. Of je nu je wastafelkraan vervangt vanwege een lekkage of omdat je een nieuw ontwerp wil, het vervangen van een wastafelkraan is een simpele en kostenefficiënte manier om de look van je badkamer te veranderen. In deze blog zullen we je door de stappen heen leiden die je moet volgen om je wastafelkraan te vervangen en je te helpen bij het kiezen van het juiste model dat bij je badkamer past.

Een wastafelkraan kopen

Bij zo veel beschikbare opties is het moeilijk om de beste badkamerkraan te kiezen. Neem daarom de tijd om alle factoren goed te overwegen voor je een beslissing neemt. Hieronder staan enkele tips om je te helpen bij het vinden van de perfecte badkamerkraan voor jouw behoeften:

Materiaal

Bij het kiezen van badkamerkranen moet men rekening houden met het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Messing is een duurzame optie, maar kan duurder zijn. Chroom is een goedkopere optie, maar heeft een lagere levensduur dan messing.

Afwerking

Het is van essentieel belang om te bepalen welke afwerking het beste bij je badkamerstijl past, omdat dit grote invloed heeft op de uitstraling van een kraan. Elke afwerking geeft de kraan een ander uiterlijk en gevoel.

Hoogte uitloop

Bij het kiezen van een wastafelkraan voor de badkamer is het aan te raden om te gaan voor een hoge uitloop om ook je haren eronder te kunnen wassen. In tegenstelling daarvan is een lage uitloop beter geschikt voor het toilet, waar je alleen je handen moet kunnen wassen.

Handgrepen

Overweeg bij het type handgreep drie hoofdtypen: hendel, enkele handgreep en dubbele handgreep. Hendels zijn de meest voorkomende en bieden de meeste controle. Met enkele handgreepkranen bepaal je de temperatuur door de greep naar links of naar rechts te draaien. Dubbele handgreepkranen, ook wel mengkranen, zijn geschikt wanneer je koud en heet warm wilt kunnen mengen om tot de gewenste temperatuur te komen.

Stappenplan wastafelkraan vervangen

Het vervangen van een badkamer wastafel kraan vereist enige voorbereiding. Neem de tijd om het proces te leren, verzamel de benodigde gereedschappen en materialen. Sluit vervolgens de watertoevoer af bij de hoofdafsluiter in het huis. Controleer of er geen water meer door de gootsteen komt. Als dit het geval is, kun je de bevestigingsmoeren losdraaien en de kraan verwijderen met behulp van een moersleutel of een verstelbare tang. Dit kan binnen een uur worden gedaan.

Voordat je de nieuwe kraan installeert is het belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen. Plaats de pakking tussen de gootsteen en de kraan, zodat een waterdichte afsluiting ontstaat. Bevestig de kraan vervolgens in de gootsteen en draai de bevestigingsmoeren vast. Eventueel dien je een montageplaat aan de gootsteen te bevestigen. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant. Na het installeren van de handgrepen en knoppen draai je het water aan en controleer je op lekkage.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met klussen te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod klus- en bouwartikelen makkelijk en snel online op Bouwmarkttotaal.nl.